top of page

Co je podřezání zdiva

Podřezání zdiva nám zajišťuje odizolování od zemní vlhkosti v celém prostoru zdi, (tzn. rohy, vnitřní kouty a místa křížení zdí). Takovou technikou je dosaženo například doizolování detailů, ale i zajištění správných přesahů. K provedení podřezání zdiva většinou postačí dobrý volný přístup ke zdi z jedné strany, takže ani přímé napojení se sousední budovou nebude bránit provedení dané stavební úpravy. Výhoda metody sanace je především rychlost (pozn. rodinný dům - práce trvá obvykle do 3 dnů a cena za tento druh práce bývá nejnižší z možných metod mechanického izolování).


Zdivo (pálené i nepálené cihly) se řeže v průběžné spáře a podpírá se klíny o vysoké nosnosti. Vytvořená spára se potom naplní speciální cementovou směsí. Když tak se dle potřeby může použít metoda tlakování. Používané plastové izolace atestované proti vodě i radonu a z materiálů, které se používají k izolaci zdiva, mají delší životnost. Plastové izolace jsou odolné proti solím a výkvětům na zdech, jenž způsobují korozi kovů a poničení stavebních materiálů.


Správné provedení podřezání zdiva vyloučí v každém případě sesednutí budovy. Po podřezání zdiva se nezvyšuje riziko přenosu vibrací (otřesy), naopak případy ukazují, že po podřezáním zdiva se zvýšila schopnost dané zdi pohlcovat případné vibrace (například od automobilové dopravy). Pro podřezávání zdiva se užívají dvě metody. První metodou je podřezání strojní nebo motorovou pilou a při druhé metodě se používá diamantové lano. Podřezání strojní pilou bývá omezeno maximální šířkou zdi (většinou 1m šířka). Diamantové lano se používá u kamenného, nebo třeba betonového zdiva. Taková metoda je více nákladná než třeba podřezání právě pomocí strojní pily. Následný postup je u obou metod stejný.


Tyto metody podřezání zdiva zaručují spolehlivosti a dlouhé životnosti. Tímto způsobem provedená sanace vydrží až do konce životnosti dané opravované stavby. Velké množství stavebních firem nabízí takové provedení izolace podlah budov, a to i tepelných. Výhoda takového řešení - záruka poskytovaná na izolaci jako celek.



24 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page